понеділок, 22 червня 2009 р.

МАГІЗМ ТА ВОРОЖБА -- ЗЛО ПІД МАСКОЮ ДОБРА...

У наш час, не зважаючи на зріст освіти і культури, набули поширення різні види магії, а також ворожіння. Де не глянь, скрізь є ті, що називають себе побожними цілителями, Божими посланцями, екстрасенсами, магами тощо. Майже кожен переконливо запевняє, що, мовляв, зможе за короткий час повернути втрачене здоров'я, пришвидшити в чомусь успіх і допровадити до справжнього щастя. Чи можна вірити таким незвичайним людям? Спробуємо дати на це, обгрунтувавши, потрібну відповідь.

Під магією розуміють сукупність обрядів, культів, вплив на природний світ через надприродний. У "Словнику біблійного богослов'я" читаємо, що "це гібридне мистецтво - усього лише спроба штучного поєднання релігії з окультними науками, магія може лише дати створений образ природи і зруйнувати дієвість віри." Між магією та релігією немає виразної сепарації. Значною відмінністю є те, що в релігії закони є чинними, а в магії вони паралізуються. З божеством людину поєднує, власне, релігія. Магія може діяти і через релігію, і бути окремішньою. Вона набуває єгоїстичної, авторитарної форми і, займаючись тільки людиною, є сама в собі деструктивна.

Якщо заглянути до св. Письма, неодноразово можна зауважити, що вдавання до магії та ворожбитcтва піддане гострому осудові. І Новий Завіт, і Старий наголошують на цьому. Наприклад, у книзі Левіт знаходимо, що Божою вимогою є, щоб не ворожили та не чаклували... (пор. Лев. 19, 26). А в посланні до Галатів апостол Павло відносить ідолослужбу та чари разом з іншими беззаконнями до явних учинків тіла, а не духа, ясно підкреслюючи, що всі, які таке чинять, не стануть спадкоємцями царства Божого... (пор. 5, 21).

Значно закорінився окультизм і серед тих, які називають себе християнами. За думкою св. Василія Великого, люди, які вдаються до чародійства, мають нести таке ж покарання, як і вбивці. Але чому вони прирівнюються до вбивць? Хіба маги вбивають людей? Гірше роблять: не страшний, як каже св.Писання, той, хто вбиває тіло, а той страшний, хто губить душу; хто вбиває тіло, може не погубити душі... "Яка бо спільність праведності із беззаконням? Що спільного між світлом та темрявою? Яка згода між Христом і Веліяром? Яка участь вірного з невірним?" - запитує доречно ап. Павло в 2-му посланні до Корінтян (6, 14-15).

Цілителі-екстрасенси, котрі віддають свою душу дияволові на вічну погибель, відрікаючись нераз і родин, часто говорять, що вони, роблячи "добрі діла", служать Богові. Неправда це! Не вірте їм! Відомий у своєму темному світі маг-окультист Олександр Чар у написаній книзі "Вроки. Ушкодження" наводить страшні речі. Знаходимо, що після явного та відкритого відречення від Господа Бога, віри, батька й матері слідують такі вражаючі слова: "Віддаюсь я нечистому духові та окаянній силі..." Безбожники використовують незрозумілу для інших лексику, в котрій звертаються, звичайно, до сатани, а не до Бога, "заряджають" воду, фотографії та інші речі. Хочу згадати й те, що під час їх так званих "лікувальних" сеансів люди падали на долівку мертві... Так було, наприклад, одного разу під час сеансу Кашпіровського у нашій країні, а точніше, в Харкові. Траплялось, що маги умертвляли на значній відстані... У Москві, до речі, діє духовно-медичний Реабілітаційний Центр, котрий об'єднує зусилля лікарів та священиків з метою допомогти тим людям, які постраждали від окультних впливів... Багато хто з них віднайшов - уже з Божою, звичайно, поміччю - духовну та тілесну рівновагу.

У своїх практиках маги використовують навіть і християнські атрибути, вводячи таким чином легковірних людей в оману. Буває, що вони наважуються посилати людей... до храму, заставляючи хреститись, молитись, причащатись і можуть теж обкладатися іконами, та це все лише диявольські витівки... То чітко сформований стиль екстрасенсів: так вони хочуть здобути довір'я в тих, що до них вдаються. Треба зрозуміти, що, наприклад, ікона для нас не ідол. І не іконі ми покланяємося, а Господу Богу чи вшановуємо якогось святого, зображеного на ній. Сама по собі ікона ще не означає благодаті або святості. Люди, які цього не знають, гадають, що раз є ікона, значить тут є святість. Проте це не так. З іншого боку, використання свічок вже само по собі буває окультним методом: екстрасенси частенько лиють віск, щоб проводити на ньому маніпуляції з метою вплинути на душу людини. Вони водять палаючою свічею довкола тіла легковірного, "чистять ауру" - це також магічний метод впливу на людську душу. Після таких відвідин нещасні не раз відчували, що ними ніби хтось управляє, чули незнайомі голоси та голос знайомого мага... .

Магія, як довідуємось, є двох видів: біла та чорна. Кажуть, що в білій магії діють за допомогою добрих духів, а в чорній - за допомогою злих. Дехто каже, що виникла ще й сіра. Колір тут, безперечно, не грає важливої ролі: якщо порівняти чорну магію з білою, то бачиться, що біла магія є частиною чорної, і самі чорні маги заявляють, що не можна займатися білою магією, не знаючи чорної...

У науці дванадцятьох апостолів "Дідахе" теж застерігається, щоб не займатися магією чи ворожінням, бо все це є дорогою смерті, котрою прямують ті, що переслідують добрих, ненавидять істину, люблять брехню тощо. Канони християнської Церкви категорично забороняють християнам займатись окультизмом.

На повну силу зараз в Україні, особливо в селах, процвітає ворожбитство. Таємні окультні знання можуть передаватись династично. Поневолення злим духом може бути і сімейне. Багато хто вдається до незвичайної допомоги ворожки: вона, вважають, може сказати, де знаходяться загублені чи вкрадені речі, затримати в корів молоко, нанести комусь зі заздрості чи злоби і з лихої волі, якусь шкоду тощо. Відомо, що ворожка говорила таємні речі, наголошуючи, що якщо б хтось про них дізнався, спіткає невідворотне нещастя...

Люди, які займаються відьмацтвом, можуть навіть відвідувати церкву, причащатись тощо, вдаючись таким чином до святотатства (!!). Сатаністи так само, бувало, причащались, а потім по-блюзнірськи зневажали Христове Тіло... Бували випадки, що після Служби Божої дехто вельми хотів заглянути до... чаші. Чого? Мабуть, це також, вірогідно, пов'язано з ворожбитством.

Усім керує Боже Провидіння. Якщо ми це собі усвідомимо, тоді не будуть нас тривожити різні вроки, що нібито випливають з поганого ока, грішної душі. До слова, щодо вроків: негативний вплив енергетики від однієї особи на іншу вже достовірно підтверджений наукою. Між органами людини існують енергетичні зв'язки. У народі вважають, мовляв, деякі хворобливі стани можуть бути викликані вроками, через що не раз важко виявити правдиві підстави. Коли плекатимемо чисті думки та робитимемо добрі діла згідно з автентичною вірою та Божою волею, тоді нам ніщо не зможе зашкодити: де Господь, там зло відсутнє. Сила не в амулетах, не в талісманах чи у виливанні воску, а в Бозі, який Сам, як всемогутній, наділяє все силою. І з Ним ми непереможні, тільки треба перебувати з Творцем у безперервній єдності та мати віру, що Він - наш люблячий Батько. Найкращим захистом від зла є покров Божої ласки, життя у вірності Всевишньому і постійне пригадування Його повсюдної присутності. Маємо обов'язок звертатися не до магів, шаманів, а до душпастирів, яким Господь поручив Своїх дорогих дітей, людство. Треба з чистим серцем зустрічатися з Христом у пресвятій тайні Євхаристії. Ісус, коли ще був на землі, як читаємо в св. Писанні, неодноразово зціляв важкохворих, кладучи на них Свої божественні руки, а також виганяв з людей бісів, повертаючи їм у такий спосіб тілесне та душевне здоров'я. Двері церкви відчинені для кожного, хто прагне потім у небесах оглядати Всевишнього лицем у лице...

Отці Церкви рішуче виступали проти магії, вважаючи її справою сатани. Покаятись ніколи не пізно. Розповідають, що св. Кипріян до свого навернення був запеклим чаклуном, який безпосередньо спілкувався із бісами, навіть з їхнім "князем". А коли навернувся, то знав добре, як проти цього лиха треба боротись... Скільки вже було випадків, що після відвертої та чистої сповіді швидко зникав бісівський "дар цілительства". Багато хто цього зробити вже, на превеликий жаль, не зміг... Велике число душ диявол потягнув за собою, продовжуючи так чинити і сьогодні. "Не можете, - твердить св. Апостол Павло, - пити чаші Господньої і чаші бісівської" (1 Кор. 10, 21). "...Звернення до гороскопів, астрології, хіромантії, тлумачення віщувань і долі, явища ясновидіння, вдавання до медіумів містять у собі прагнення панування над часом, над історією і, зрештою, над людьми, як і бажання увійти в спілку з окультними силами. Вони вступають у суперечність із вшануванням і повагою, що їх ми зобов'язані віддавати єдиному Богові", - повчає нас Катехизм Католицької Церкви. Найбільший доступ, як стверджують екзорцисти, диявол має до тих, що не відвідують церкви, не сповідаються, не причащаються, є постійно у стані важкого гріха, а також егоїстично закриті перед іншими. Зле швидко чіпляється злих. Хрест і молитва - ефективна зброя проти темних сил. "Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром", - закликає ап. Павло у посланні до римлян (Рим. 12, 21). З-під влади темряви вирватись нелегко, але можливо, з Божою допомогою. Треба нам пам'ятати, що магія та ворожіння є великим злом, котре ховається під маскою добра, слід остерігатися диявольських зазіхань на наші безсмертні душі, відкуплені дорогоцінною кров'ю Христа-Спасителя.

o.Mykil

1 коментар:

  1. Раніше один священик УГКЦ в коментарі про магію, не думаючи про наслідки, поцупив частину моєї авторської статті. Ось тут http://www.religion.in.ua/zmi/2170-vorozhki-chakluni-cerkva.html

    П. С. Хоч унизу чітко зазначено, що використання матеріалів дозволено тільки з гіперпосиланням на джерело ©http://znamyboh.blogspot.com

    ВідповістиВидалити