неділю, 30 січня 2011 р.

Гральні карти як частина релігійної системи зі зневагою християнства


Немало в наш час говориться і про гру в карти. Одні полюбляють проводити з ними при нагоді час за розвагами, інші-нехтують, не цікавляться ще. Часто можна почути питання, чи можна грати в цю гру, як ставиться до цього Христова Церква тощо.

Не стрічав поки що у письмовій формі якихось офіційних заборон у Церкві Католицькій. Є переконання, що грати дозволяються тільки не можна це чинити на гроші, щоб це не стало азартною горою та не призвело вкінці до залежності. Неоднакові думки про карти є серед духовенства різних християнських конфесій. Однак що насправді криється під симолікою, значення котрої не раз із байдужості невідоме самим картярам? Зараз про це довідаємося.

Сам у карти грав дуже давно. В дитинстві більше. Коли поцікавився історією виникнення гральних карт і первісним значенням усіх символів на них, що є в суті антихристиянськими та зневажають Господа в час кожної гри, навіть без великого азарту-відкинув і нікому б не радив. Є, як відомо, інші чудові ігри (різні логічні) без сумнівної під собою основи, наприклад, шахмати.

Відповідно до досліджень карточні масті мають ось таке значення:

Хреста – хрест, на якому був розп`ятий небесний Спаситель.
Піка-спис, яким Його було колись тяжко ранено.
Чирва – губка, піднесена Христові із оцтом, а також це символізує Серце Спасителя...
Бубна-чотиригранні цвяхи, котрими Ісус був жорстоко прибитий до хреста на Голготі.

«Трефа», котрою ще називають "хресту", теж означає з єврейської мови «нечистий» чи «нечисть». Так само це є "насилля-вбивство" по-іншому.

Всі масті зображення на картах хулять страждання Розп'ятого Божого Сина.

Валет символізує розбещену та хтиву людину, яка тільки живе для задоволення своєї низької гріховної природи.

Наприклад, королева (дама) – це насправді Марія, Мати нашого Господа, однак у мові карт її представлено замасковано як нечисту й розбещену жінку... Типу повії.

Знане слово "туз" походить з німецької мови від "teuzet" та означає не що інше як "диявол".

Як це все виглядатиме, особливо на фоні гри "В дурня" серед послідовників Христа? Між іншим Христос ще стверджував раніше: "Хто ж скаже братові: Нікчема! - той підпаде під верховний суд. А хто скаже: Дурень! - той впаде у вогонь пекельний" (Мт. 5, 22). Тому не все так просто.

Відомо, що гральні карти було створено ще в 1392 р. для короля Франції Карла VI, що був у житті безумною людиною. Колода карт отримала відтоді назву як «диявольська біблія». Теж у 17 ст. її називали "книгою диявола". Постійно картами користуються різні ворожбити, маги.

Один церковнослужитель якось казав, що скоріш усього дозволив би своїм дітям бавитись біля гнізда гримучої змії, ніж із колодою карт...

Гру в карти придумали, отже, противники християнства з метою висміяти важливі християнські символи. Ось актуальний матеріал по темі російською.

Тому може не варто християнським душам займатися свідомо чи несвідомо такими слизькими святотатськими речами на рівні богохульства?


http://znamyboh.blogspot.com

8 коментарів:

  1. Мені приходилось чути таку думку на рахунок гри в карти: якщо ти грою в карти маєш намір зневажити Бога, то це гріх, але коли ти просто граєш карти, при цьому не вкладаючи у цю гру зневажливого змісту, то це не є гріхом.
    Цікаво почути вашу думку на рахунок цього.

    ВідповістиВидалити
  2. Чув теж таке, але... Хочеш чи не хочеш, однак хрест зневажається у тій символіці через різні операції із "хрестою". Не робиться це з пошанування. Символи не раз багато значать і впливають на реальність...

    ВідповістиВидалити
  3. http://megasite.in.ua/94388-karti-dityam-ne-igrashka-igrashka-i-shhe-yaka.html

    ВідповістиВидалити
  4. Існує припущення, що чотири масті французьких карт зображають собою чотири найголовніші предмети лицарського ужитку:

    піка — спис,
    трефа — меч,
    бубна — прапор або герб,
    чирва — щит.

    Є інше тлумачення символіки карткових мастей, дане французьким священником отцем Менестріє в 1704 році, — гра є картиною класів суспільства:

    піки — воїни (дворяни);
    трефи (фр. tréfle — конюшина) — селяни;
    кубики — городяни (бюргери) — підлоги в міських будинках викладені кубиками (фр. carreau);
    серця — священники (люди серця).

    На думку Менестріє, іспанці виразили ті ж поняття:

    мечі — дворянство;
    палиці — селяни;
    монети — торговці;
    кубки (жертовні) — духовенство.

    Багато авторів намагалися розкрити символіку карткових мастей. Всі припущення можна розділити на дві групи: політичне трактування і моралістичне. Політичне трактування видно в приведених вище тлумаченнях, моралістичне вперше представлене в роботі П'єтро Аретіно (Pietro Aretino) «Le Carte parlanti» (Венеція, 1545 р.):
    « Мечі нагадували про смерть тим, хто турбувався з приводу програної гри. »

    Політичне трактування видається ближчим до істини, оскільки ієрархії карткових фігур, що виникли в самих різних частинах світу, повторюють (копіюють) ієрархії посадовців держави — карти «малик» і «наїб» в арабських картах, чиновники імперії Акбара в індійській колоді «ганджифа», найважливіші ранги цивільної ієрархії в китайській колоді, описаній Брайткопфом.

    До України гральні карти проникли із заходу (через Німеччину і Польщу), і цей факт пояснює появу просторічних назв карткових мастей: ви́ни (піки) — калька з німецької (на німецьких картах пікова масть зображена у вигляді виноградного листя); жлу́ди — трефи (на німецьких картах жолуді відповідають трефовій масті); дзві́нки — бубни (на німецьких картах дзвіночки).

    В християнстві цим символам відповідають[Джерело?]:

    піка — спис, яким римський легіонер ткнув під ребро Ісусу Христу, перевіряючи, чи той живий;
    трефа — символізує розп'яття (хрест);
    бубна — губка, якою змочували пересохші губи Ісуса Христа;
    чирва — символізує серце Ісуса Христа.

    В середині І тисячоліття, коли християнам Візантійської імперіїї, подібно до мусульманства, було заборонено малювати ікони, ці символи прикрашали стіни церков[Джерело?].

    В картах Таро масті традиційно пов'язують з чотирма основними стихіями (елементами), які утворюють так званий Хрест Стихій:

    Мечі — Повітря;
    Булави — Вогонь;
    Монети — Земля;
    Кубки — Вода.

    ВідповістиВидалити
  5. А якщо показувати фокуси з картами це теж не добре?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я теж цим дуже цікавлюсь та не можу знайти інформацію

      Видалити
  6. Доброго дня, можливо, це трохи не до теми, але чи є гріхом грати в інші настільні ігри в яких присутня колода карт, але без цієї символіки?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Все залежить від нашого наміру. Як він добрий, вчинок - теж. Головне, не грати на гроші і не захоплюватися тільки іграми в житті. :)

      Видалити